keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Ruokien kuvaaminen ravintolassa - ok vai ei?

Törmäsin eilen mielenkiintoiseen artikkeliin Ilta-Sanomien Ruokala osiossa. Alkuperäinen arikkeli löytyy Guardianista. Artikkelissa pohdittiin että onko ok kuvata ravintoa-annoksia ja jakaa niitä sosiaalisiin medioihin. Muutamat New Yorkilaiset ravintolat ovat jo kieltäneet kuvaamisen kokonaan, suurin peruste tähän oli se että ihmiset ottavat huonolaatuisia kuvia jotka leviävät ympäri maailmaa. Muita syitä on toisten asiakkaiden häiritseminen, ruoan kylmeneminen, seuralaisen häiritseminen jne. Muita syitä oli listattu erään ravintolan blogiin, joka on kieltänyt kuvaamisen.
Totta puhuen mä en edes ollut miettinyt tätä asiaa tämän tarkemmin ja artikkelin luettuani aloin pohtimaan itsekkin että onko se ok vai ei. Tavallaan mä ymmärrän ravintoloiden pointin siinä miksi ne ei halua että huonolaatuisia kuvia leviää ympäriinsä, mutta toisaalta sehän on niille samalla myös ilmaista markkinointia. Suurin osa ihmisistä kuitenkin varmaan ymmärtää että kuvat on otettu kännykällä ja luultavasti vielä huonossa valaistuksessa - jolloin tulos ei välttämättä anna oikeutta tarjoilulle ruoalle. 

Ja myös se että ravintolat on huolissaan toisten asiakkaiden häiritsemisestä, on ihan ymmärrettävää. Se että joku heiluu siinä pöydän ympärillä (jos joku nyt edes oikeasti tekee niin), etsien hyvää kuvakulmaa voi oikeasti olla häiritsevää. Kuvaamisen kun kuitenkin voi tehdä muiden ihmisten huomaamatta, ilman häiritsemistä. Tota ruoan kylmenemistä mä en oikein ymmärrä, siihen kuvan nappaamiseen menee pari sekunttia - siinä ajassa mikään ruoka ei voi jäähtyä niin paljon että sen jotenkin huomaisi. Tietenkin jos siihen kuvaussessioon menee useita minuutteja, niin jäähtyminen on mahdollista, mutta en mä usko että kukaan niin kauan kuvaakaan...


Mietittyä hetken asiaa, tulin siihen tulokseen että ruokien kuvaamisessa ei ole mitään vikaa, se kuitenkin tuo ilmaista lisänäkyvyyttä ravintolalle, sekä kivoja kuvia blogiin tai instagramiin. Itse nappaan kuvan nopeasti, ilman salamaa! heti ruoan saavuttua ja keskityn sitten siihen oleelliseen, eli syömiseen :D Enkä mä edes kuvaa joka kertaa kun käyn jossakin, kuvaan silloin kun satun muistamaan ja jos annos on hienosti aseteltu. Jos ravintolassa on hämärää, enkä mä onnistu saamaan kunnollista kuvaa, jätän sen vaan postaamatta minnekkään ja poistan kännykästä.

Ootteko te miettineet tätä asiaa ollenkaan? Onko teidän mielestä ruokien kuvaaminen ok? :)

2 kommenttia:

  1. Itse ainakin syyllistyn ruokien kuvailuun. Se vaan on kivaa. Ulkonäkö ja asettelu on puoli elämystä. Onhan niitä kiva jakaa sosiaalisessa mediassa, lisäillä blogiin ja muistella myöhemminkin :)

    Esimerkkinä : http://lihavasika.com/2013/03/chez-dominique-maistelumenu/

    VastaaPoista
  2. Mäkin kyllä otan aika usein kuvia ruuista, mutta ymmärrän kyllä noiden ravintoloiden tuskailutkin. Yritän kuitenkin aina tehdä homman aika nopeasti ja huomaamattomasti, enkä kyllä julkaise niitä missään jos ne ei oikeasti hyvältä näytä.. :D

    www.polkadotcookie.com

    VastaaPoista